André Brunnsberg valdes in i EBCUs (European Beer Consumers Union) styrelse

I EBCUs höstmöte, som gick av stapeln 21. oktober i Monza, Italien, valdes André Brunnsberg från Helsingfors in i styrelsen. Finland representeras i EBCU av Olutliitto ry – Ölförbundet rf, en takorganisation för finländska ölkonsumenter med över 2000 medlemmar. Brunnsberg har varit medlem i Ölförbundet styrelse 2007–2016 samt representerat förbundet i EBCU sedan 2008.

EBCU består av 18 olika organisationer från 16 olika länder, med Frankrike, Spanien och Grekland som de nyaste medlemsländerna. Medlemsantalet i EBCU är nästan 250 000, varav 190 000 tillhör brittiska CAMRA (Campaign for Real Ale).

• Jag är tacksam att jag valdes in i styrelsen, EBCU gör på internationell nivå ett viktigt jobb för oss ölkonsumenter i Europa, berättar Brunnsberg. Det är en lång tid sedan vi senast hade i styrelsen en representant från ett land med alkoholmonopol, så jag vill gärna lyfta fram den aspekten och t.ex. reda ut prissättningen i de olika nordiska alkoholmonopolen och hur de skiljer sig. Till mina arbetsuppgifter kommer också att höra uppföljandet av nya EU regleringar.

Brunnsberg är också aktiv hembryggare och internationellt uppskattad öldomare. EBCU har på sistone betonat vikten av hembryggning i en levande ölkultur.

• Till mina arbetsuppgifter hör också hembryggd öl. Runtom i Europa föds det ständigt nya småbryggerier och i nästan samtliga fall är grundarna hembryggare. Dessa småbryggerier upprätthåller den breda ölkultur vi har i Europa för oss ölkonsumenter, berättar Brunnsberg.

André Brunnsberg nås per e-post: andre.brunnsberg”ät”ebcu.org

Mer info om EBCU: www.ebcu.org

Mer info om Ölförbundet: www.olutliitto