Olutliitto vinkkaa Suomen Paras Olut -kilpailun voittajaoluet jouluun

Olut on suomalaisten suosikkijuoma, niin arjessa kuin juhlassa. Joulu taas on yksi suurimmista juhlistamme, jonka perinteet juontavat kauas pakanalliseen aikaan ja jo sieltä asti olut on ollut juhlan yksinoikeutettu juomakuningas.

Suomalaiset ostavat olutta ennen kaikkea oluttyypin perusteella, käy ilmi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämästä Taloustutkimuksen tutkimuksesta. Suosituimmat oluttyypit seitsemästä eri vaihtoehdosta olivat vaalea lager, vehnäolut ja tumma lager. Oluttyypin jälkeen seuraavaksi merkittävimpiä valintaperusteita ovat hinta, alkoholipitoisuus sekä kotimaisuus.

Jouluoluen pitkät perinteet

Kaikissa Pohjoismaissa jouluoluen juonti on hyvin vanha perinne. Jouluoluen panemiseen ja nauttimiseen liittyi monenlaisia loitsuja ja taikoja. Usein sanottiin, että joulua ei juhlittu, vaan juotiin. Jouluksi ei varsinaisesti pyritty tekemään erimakuista olutta, mutta talon oluen piti kuitenkin olla parasta mahdollista ja sitä piti olla runsaasti. Jouluolueen käytettiin reilusti raaka-aineita ja sitä tehtiin hartaudella. Jouluna sitten nautittiin valmiista juomasta, syötiin hyvin, leikittiin ja lepäiltiin.

Jouluoluen valmistamiseen ja juomiseen liittyvät tavat ovat meillä yhdistelmä useasta eri perinteestä, kuten moni muukin joulun juhlimisen tapa. Suomalainen joulu, skandinaavinen uusivuosi ja kekri ovat osa samaa vuoden päättymisen perinnettä, josta alkoi keskitalven juhlakausi ja päivien lyheneminen.

Oluen ja jouluisten makujen yhdistäminen

Perinteisten jouluruokien kanssa juodaan usein mieluummin olutta kuin viiniä, sillä monet joulun mauista saattavat olla haastavia viinin kanssa. Maltaisen oluen maku ei riitele joulupöydän antimien kanssa ja oluen hiilihappoisuus keventää jouluruuan maukasta raskautta.

Sillin, silakan ja rosollin kanssa olut sopii erittäin hyvin, koska se tasapainottaa kalojen suolaisuutta ja rosollin etikkaisuutta maltaisuudellaan. Myös suolainen mäti on omiaan oluen kera. Kalapöydän juomiksi sopivatkin esimerkiksi vaaleat lagerit ja pilsit, sitrusmaiset vehnäoluet tai raikkaat hapanoluet. Kylmien lohiruokien kanssa sopii mainiosti myös hieman tummempi olut, kuten maltainen amber lager.

Joulun raskaisiin pääruokiin on hyvä valita olut, jossa on täyteläisen voimakasta makua tai tuhtiutta leikkaavaa katkeroa. Tummissa kotimaisissa jouluoluissa on vaadittavaa makean runsasta maltaisuutta, kuten myös tummissa lagereissa tai belgialaisissa luostarityylisissä ale-oluissa. Toinen vaihtoehto on tarjota joulupöydän laatikoiden ja kinkun kanssa katkeria IPA- tai APA -oluita, jolloin oluen katkeruus leikkaan ruuan täyteläistä aromia keventäen hieman kokonaisuutta.

Suklaajälkiruokien kanssa maistuu jälkiruokaviinilasista pieni annos suklaista imperial stout -olutta tai raikasta hapanolutta, vaikka marjalla tai hedelmällä maustettuna. Vahvoja ja tuhteja oluita, kuten belgialaistyylisiä ale-oluita, barley wineja tai tynnyrikypsytettujä tummia oluita kannattaa nauttia aterian jälkeen vaikkapa kypsytettyjen juustojen kanssa. Aterian digestiiviksi sopii erinomaisesti runsaan maltainen bock-olut.

Joulusaunan oluena monet edelleen suosivat vaaleaa, raikasta lageria. Saunan kuumuudesta vilvoitteluun kannattaa kuitenkin vaihtelun vuoksi kokeilla vaikka kevyttä, hieman suolaista gose-olutta!

Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen on koonnut vuoden 2021 Suomen Paras Olut -kilpailun palkituista oluille ruokasuositukset jouluksi:

Vehnäolut: Vehnä 4,7 t%, Hailuodon Panimo 

Ruokasuositus: Joulun runsas kalapöytä

Vaalea lager: Prykmestar Keller 5,0 t%, Vakka-Suomen Panimo

Ruokasuositus: Hienoarominen graavisiika

Pils: Sulku Pils 5,2 t%, Kanavan Panimo Oy 

Ruokasuositus: Maukas mätileipä

Tumma tai värillinen lager: Bock’s Dunkel 4,9 t%, Bock’s Corner Brewery Oy 

Ruokasuositus: Sinappinen joulukinkku

Vaalea tai keskitumma ale: Pihamaan Sahti 9,0 t%, Pihamaan Panimo Oy 

Ruokasuositus: Suolaisen tuhti graavilohi

IPA ja APA: Runaway 7,1 t%, Olarin Panimo Oy (VUODEN PARAS OLUT 2021)

Ruokasuositus: Kermaiset juureslaatikot

Stout ja portteri: Ikiiurso 12,0 t%, Panimoyhtiö Hiisi Oy 

Ruokasuositus: Tuhdin rasvainen sinihomejuusto

Maustamattomat ja maustetut hapanoluet: Zesty Case 5,3 t%, Olarin Panimo Oy

Ruokasuositus: Vegaaninen joulun pääruokapöytä

Maustetut oluet: Party Smoosh 5,0 t%, CoolHead Brew 

Ruokasuositus: Runsas suklaakakku

Kypsytetyt oluet: DBA Big Momma 10,4 t%, Olarin Panimo Oy

Ruokasuositus: Suolakiteinen kypsytetty cheddar

Alkoholittomat ja vähäalkoholilliset oluet: OLVI Rye Mild Neipa 2,5 t%, Olvi Oyj 

Ruokasuositus: Joulusaunaan

Muut oluet: Kaksi Kotia Vailla Humalaa 5,6 t%, Fiskarsin Panimo 

Ruokasuositus: Maukas goudajuusto

Olutliitto toivottaa kaikille leppoisaa joulunaikaa!