Skip to main content
Uutiset ja kannanotot

Hyvä Tuomas 2025 -palkitut ovat ravintolayrittäjät Anu ja Sami Lappalainen Tampereelta 

Hyvät Tuomaat valitsivat joukkoonsa tamperelaiset gastropubyrittäjät ja juomien maahantuojat Anu ja Sami Lappalaisen. Olutliiton vuosittainen Hyvä Tuomas -kiertopalkinto jaetaan ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi yleensä Tuomaan päivänä 21. joulukuuta. Valinnan tekevät aikaisemmat Hyvät Tuomaat. 

Yli 20 vuotta Tampereen ravintolaelämää elävöittänyt Lappalaisen pariskunta on erikoinen tapaus. Heidän Vinoteca Oy -ravintolaryppäänsä lippulaiva on ollut Gastropub Tuulensuu Hämeenpuiston ja Puutarhakadun kulmauksessa. Lappalaisen pariskunta yhdisti hyvän ruoan ja juoman ennen kuin moni muu edes uskalsi ajatella ideaa. Sanapari ”gastro ja pub” yhdistää Lappalaisten ravintoloissa laadun ja rennon tunnelman.

– Anu ja Sami Lappalainen rikkovat mielikuvan perinteisestä oluen ammattilaisesta, kun he tarjoavat asiakkailleen laajan valikoiman muita juomia, jotka ovat omaa maahantuontia. Ne ovat joskus yllättäviä, jopa valtavirrasta poikkeavia, totesivat vanhat Hyvät Tuomaat valintaa tehdessään.

Anu ja Sami Lappalaisen ravintoloihin on kuulunut vuosikymmenten saatossa pitkälti yli kymmenen ravintolaa, jotka ovat kulloinkin vastanneet yleisön muuttuvaan kysyntään. Viimeksi he avasivat Hatanpään valtatielle Boomers Bar -nimisen ravintolan ja sitä ennen Tammelan torin kupeelle sakasalaistyylisen Schnitzelhausin.

– Anu ja Sami Lappalainen ovat tehneet erinomaista työtä olutkulttuurimme eteen ja olleet ravintoloissaan edelläkävijä sekä olutvalikoimassa että oluen ja ruoan yhdistämisesä. Ilman Anua ja Samia tamperelainen olutravintolamaailma olisi paljon köyhempi, kehuu Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen.

Hyvän Tuomaan julkistus pidettiin poikkeuksellisesti Tuomaanpäivän aattona olutravintola Pikkulinnussa Puotilassa, missä edellisen vuoden Hyvä Tuomas Marjokaisa Piironen luovutti kiertopalkintona toimivan tammitynnyrin asianmukaisin menoin Lappalaiselle. Sami ja Anu Lappalainen lennähtävät Tuomaaksi 21.12. työ- ja joulumatkalle Ranskan gastronomiseen pääkaupunkiin Lyoniin.

Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain jakama palkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi ja nimityksen tekevät aiemmin palkinnon saaneet. Tänä vuonna jaettava tunnustus on järjestyksessä 32. Palkinto julkistetaan yleensä Tuomaan päivänä 21.12, jolloin on perinteisesti rauhoituttu joulunviettoon. Aikaisemmat Hyvät Tuomaat: https://olutliitto.fi/toiminta/hyva-tuomas/

Tuomaan päivä 21.12.

Perinteisesti oluen ja sahdin teko ajoitettiin niin, että juoma oli valmista maistettavaksi Tuomaan päivänä 21. joulukuuta, jolloin joulun juhlinta alkoi. Oluen juominen ja joulun juhliminen lopetettiin Nuutin päivänä, jota aikoinaan vietettiin 7. tammikuuta. Tuomaanpäivän oluenjuonti oli niin merkittävä tapahtuma, että se on tallentunut myös useisiin sananlaskuihin, kuten ”Tuomas tulee tuoppi kainalossa”, ”Tuomas tulloo tuoppi käes koettalemmaa kaljan makua” tai ”Tuomas tynnää”, mikä tarkoitti jouluoluen siirtämistä tynnyriin. Lounaisessa Suomessa taas tavattiin sanoa ”Tuomas on aina juomas”. Oluen tärkeyttä osoittaa myös vanhojen riimusauvojen Tuomaan päivän merkki, olutpikari.

”Tule meille, Tuomas kulta, tuo joulu tullessansa, oluttynnyri olallansa, viinapikari pivosansa, juustokakku kailosansa. Kyl sä meijän portin tunnet: tervaristi, rautarengas, musta koira portin alla.”