Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa, joka on myös Suomen suurimpia alan kilpailuja.

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa, joka on myös Suomen suurimpia alan kilpailuja.

Olutliiton Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun 2022 säännöt

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa, joka on myös Suomen suurimpia alan kilpailuja. Olutliiton isännöimä ja kokeneen kansainvälisen oluttuomarin André Brunnsbergin järjestämä kilpailu on alan ainoa täysin panimoista riippumaton valtakunnallinen kotiolutalan kisa.

Vuodesta 1995 asti vuosittain järjestetty riippumaton Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu -kilpailu on Suomen Kotiolutyhdistyksen lakkauttamisen jälkeen toiminut Perinteisen Oluen Seuran alaisuudessa. Vuodesta 2017 Olutliitto on järjestänyt kilpailun, joka on tarkoitettu kaikille kotiolutta harrastuksenaan paneville.

Kilpailussa palkitaan kokonaisuutena parhaiten menestynyt ”Vuoden kotipanija” sekä kunkin sarjan paras olut. Tuomarit valitsevat vuoden kotipanijan lisäksi mahdollisesti muitakin kotipanijoita edustamaan Suomea kotioluen EM-kisoissa.

Tiedot Valtakunnallinen Kotiolutkilpailun osallistujille

Viimeinen ilmoittautumispäivä on pe 30.9.2022.

  • Ilmoittautuminen tapahtuu ilmoitusjärjestelmän kautta:
    https://olutkilpailut.olutliitto.fi/registration/competition/358ca88b-70e5-400d-be1f-f4b4e61ad23d/
    Järjestelmä generoi jokaiselle oluelle numeron jota pitää merkata pulloon (ohjeet alla).
  • Ilmoittautumisen yhteydessä on valittava sarja ja oluttyyppi, jonka mukaisesti näyte pitää arvostella. Reseptin toimittaminen ei ole pakollista mutta maininta lisämausteista ja erikoisista raaka-aineista on tuomareille hyödyllistä. Oluen alkoholiprosentin, katkeruuden (IBU) ja värin (EBC) ilmoittaminen on vapaaehtoista.
  • Kilpailuolutnäytteet voi toimittaa seuraaviin paikkoihin 1 – 30.9.2022:
    Lappo.fi:n myymälä Liedossa
    Tired Uncle Brewing, Keran hallit, Espoo
    CoolHead Brew Taproom, Viikki, Helsinki
    Tampere Brewing & Distilling Taproom, Tampere
    Sonnisaari Panimo, Oulu
  • Katso aukioloajat kotisivuilta
  • Tired Uncle:lla ja Coolheadillä kilpailuoluet kerätään olutkoreihin joten älä pakkaa niitä paketteihin.
  • Postituksesta pitää sopia erikseen kilpailutoimitsijan (kotiolut2022@olutliitto.fi), oluet pitää olla perillä viimeistään 30.9.
  • Myös ryhmät voivat osallistua kilpailuun, ”Vuoden kotipanija” tittelistä kilpailevat kuitenkin ainoastaan yksityiset henkilöt.

Näytteiden toimituspäivä kerrotaan vuosittain.

  • Olutta otetaan arvosteltavaksi 0,33-0,5l astioissa (mielellään lasipulloissa) ja niitä tarvitaan vähintäänkin yksi litra jokaisesta olutnäytteestä (eli esim. 3x33cl, 3*37,5cl, 2*50cl). Pullojen ei tarvitse olla keskenään samanlaisia. Pulloissa ei saa olla etikettejä.
  • Jokaiseen pulloon kilpailija merkitsee esim. maalarinteipillä ja tussilla ilmoittautumisessa saadun numerokoodin. Numerokoodi koostuu kategoriasta, oluttyylistä sekä näytenumerosta, esim. ”3-10A-23” (tässä esimerkissä olisi kyse 3. Belgialaiset ja vehnäoluet – 10A German Weissbier – näytenumero 23). Numerokoodin saa myös mielellään merkata korkkiin.
  • Pullot tai tölkit jotka on merkattu väärin tai ovat väärää kokoa hylätään.

Kilpailun tulokset ilmoitetaan palkintotilaisuudessa ja arviot lähetetään sähköpostitse kullekin kilpailijalle.

Sähköpostiosoitteeseen kotiolut2022@olutliitto.fi saa olla yhteydessä, jos on mitä vaan kysyttävää kilpailuun liittyen.
For any questions, please contact kotiolut2022@olutliitto.fi.
För eventuella frågor, kontakta kotiolut2022@olutliitto.fi.

Arvosteltavat olutnäytteet

Arvosteltaviksi tarkoitetut olutnäytteet toimitetaan kilpailun toimitsijoiden kanssa sovittuun paikkaan. Kilpailijan on pidettävä huolta siitä, että näytteet on pakattu kestämään kuljetusta. Kilpailun järjestäjä ei vastaa kuljetuksessa rikkoutuneista, pilaantuneista, tai kadonneista näytteistä.

Arvostelu

Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on tänä vuonna virallinen BJCP-kotiolutkilpailu.

Kilpailuun lähetettävät oluet arvostellaan sen mukaan, miten ne sopivat ilmoitettuun oluttyyppiin sekä kuinka onnistuneita ne ovat. Valmistusmenetelmä ei vaikuta arvosteluun. Arvostelu suoritetaan sokkomaisteluna, eivätkä tuomarit tiedä kenen olut kulloinkin on arvosteltavana. Tuomareille kerrotaan kustakin oluesta ainoastaan kilpailijan ilmoittama oluttyyppi sekä mahdolliset raaka-aineet, muita tietoja ei paljasteta tuomareille ennen arviointia (oluen nimeä ei kerrota).

Tuomarit arvioivat jokaisen oluen pareittain käyttäen BJCP Beer Scoresheetiä sekä pisteyttävät oluet 0-50 pisteen skaalalla. Tuomariparin pitää olla viiden pisteen tarkkuudella yksimielisiä, muuten pyydetään vielä kolmannen tuomarin mielipidettä. Tuomariparin valitsemat kategorian parhaat oluet menevät jatkoon, jonka jälkeen koko tuomaristo laittaa ne paremmuusjärjestykseen.

Tuomarina toimiva henkilö ei saa osallistua sarjaan, jossa tuomaroi. Tuomaristossa on tyypillisesti olutalan ammattilaisia, kokeneita kotipanijoita sekä olutharrastajia tai –toimittajia. Tuomareita ei ole mahdollista nimetä kuukausia etukäteen.

Kilpailijalla on mahdollisuus saada yhteenveto tuomareiden kommenteista omista oluistaan.

Sarjat

Alla on lueteltu kilpailuun kuuluvat viisi sarjaa sekä niihin kuuluvat BJCP-oluttyylit. Oluen valmistukseen voi käyttää maltaita, viljaa, uutteita, vettä, humalaa, hiivaa sekä muita yleisesti oluen valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita. Valmistusmenetelmää ei ole rajattu.

Kilpailija voi osallistua usealla saman sarjan alle lukeutuvalla oluella, mutta maksimimäärä eri oluita per kilpailija on viisi (esim. kaksi olutta lager-sarjassa ja kolme pale ale-sarjassa). Syy tähän uuteen rajaan on viime vuoden iso määrä kilpailuoluita, karsimalla oluitten määrää jää toivottavasti enemmän aikaa arviointiin.

Mahdollisista mausteista, hedelmistä, jne. reseptissä kannattaa mainita ilmoittautumisessa.

Ohjearvoissa on väriä kuvailtu silmämääräisesti ja katkeruus ilmoitettu IBU -yksikköinä. Näiden määrittäminen on yleensä kotioloissa hankalaa, joten kyseiset kohdat ovat suuntaa-antavia. Arviointi suoritetaan vain ja ainoastaan aistinvaraisesti.

Kilpailun sarjat on Beer Judge Certification Programin mukaisia. Luokkiin viitataan numerolla ja kirjaimella, jotka vastaavat vuoden 2021 tyylikuvauksia: https://www.bjcp.org/download/2021_Guidelines_Beer.pdf

Katso kilpailusarjat tästä »

KILPAILU-

SARJAT

Sarja 1: Lager ja lager-muistuttavat tyylit

  • 1A American Light Lager
  • 1B American Lager
  • 1C Cream Ale
  • 2A International Pale Lager
  • 2B International Amber Lager
  • 2C International Dark Lager
  • 3A Czech Pale Lager
  • 3B Czech Premium Pale Lager
  • 3C Czech Amber Lager
  • 3D Czech Dark Lager
  • 4A Munich Helles
  • 4B Festbier
  • 4C Helles Bock
  • 5B Kölsch
  • 5C German Helles Exportbier
  • 5D German Pils
  • 6A Märzen
  • 6B Rauchbier
  • 6C Dunkles Bock
  • 7A Vienna Lager
  • 7B Altbier
  • 8A Munich Dunkel
  • 8B Schwarzbier
  • 27 Kellerbier

Sarja 2: Pale ale

Englantilainen Pale Ale
  • 11A Ordinary Bitter
  • 11B Best Bitter
  • 11C Strong Bitter
Englantilainen Brown Ale
  • 13A Dark Mild
  • 13B British Brown Ale
Irish beer
  • 15A Irish Red ale
Amerikkalainen Pale ale
  • 18A Blonde Ale
  • 18B American Pale Ale
Amerikkalainen Amber ja Brown ale
  • 19A Amberican Amber Ale
  • 19C American Brown Ale
India pale ale
  • 12C English IPA
  • 21A American IPA
  • 21B Specialty IPA: Belgian IPA
  • 21B Specialty IPA: Black IPA
  • 21B Specialty IPA: Brown IPA
  • 21B Specialty IPA: Red IPA
  • 21B Specialty IPA: Rye IPA
  • 21B Specialty IPA: White IPA
  • 21B Specialty IPA: Brut IPA
  • 21C Hazy IPA
  • 22A Double IPA
Strong British & American ale
  • 17A. British Strong Ale
  • 17B. Old Ale
  • 17C. Wee Heavy
  • 17D. English Barleywine
  • 22B American Strong Ale
  • 22C American Barleywine
  • 22D Wheatwine

Sarja 3: Belgialaiset ja vehnäoluet

German Wheat Beer
  • 10A Weissbier
  • 10B Dunkles Weissbier
  • 10C Weizenbock
Belgian Ale
  • 24A Witbier
  • 24B Belgian Pale Ale
  • 25A Belgian Blond Ale
Strong Belgian Ale
  • 25B Saison
  • 25C Belgian Golden Strong Ale
Monastic Ale
  • 26A Belgian Single
  • 26B Belgian Dubbel
  • 26C Belgian Tripel
  • 26D Belgian Dark Strong Ale

Sarja 4: Stout, Porter ja muut tummat

Tähän sarjaan voi myös lisätä tynnyri- ja tammilastuilla kypsytetyt tummat oluet.

Dark European Lager ja Strong European Beer
  • 8B Schwarzbier
  • 9C Baltic Porter
Brown British Beer
  • 13C English Porter
Irish Beer
  • 15B Irish Stout
  • 15C Irish Extra Stout
Dark British Beer
  • 16A Sweet Stout
  • 16B Oatmeal Stout
  • 16C Tropical Stout
  • 16D Foreign Extra Stout
American Porter and Stout
  • 20A American Porter
  • 20B American Stout
  • 20C Imperial Stout

Sarja 5: Hedelmä, mauste-, hapan- ja villihiivaoluet

European Sour Ale
  • 23A Berliner Weisse
  • 23B Flanders Red Ale
  • 23C Oud Bruin
  • 23D Lambic
  • 23E Gueuze
  • 23F Fruit Lambic
  • 23G Gose
Historical Beer
  • 27A Historical Beer: Lichtenhainer
  • 27A Historical Beer: Piwo Grodziskie
American Wild Ale
  • 28A Brett Beer
  • 28B Mixed-Fermentation Sour Beer
  • 28C Wild Speciality Beer
  • 28D Straight Sour Beer
Fruit Beer
  • 29A Fruit Beer
  • 29B Fruit and Spice Beer
  • 29C Speciality Fruit Beer
  • 29D Grape Ale

Spiced Beer

  • 30A Spice, Herb, or Vegetabler Beer
  • 30B Autumn Seasonal Beer
  • 30C Winter Seasonal Beer
  • 30D Specialty Spice Beer