Suomen paras olut -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi.

Suomen paras olut -kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi.

Kilpailu

Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kilpailu tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen olutkulttuuriin ja herättää keskustelua oluiden mausta, laadusta, raaka-aineista ja valmistuksesta.

Suomen Paras Olut -kilpailu kokoaa ainoana suomalaisena olutkilpailuna kotimaiset valmistajat yhteen kisaamaan omilla tuotteillaan. Kilpailuun osallistuvat suurten ja pienten valmistajien tuotteet rinnakkain, jolloin itse olut ja siihen liittyvät laatu- ja makutekijät ovat pääasiassa.

Kuluttajalle kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen nostamalla esiin tuttuja ja aiemmin tuntemattomia tuotteita sekä niiden ominaisuuksia. Samalla se rohkaisee oluennauttijaa kokeilemaan omasta tottumuksesta poikkeavia makuja ja tuotteita. Valmistajille kilpailu tarjoaa tukea tuotteiden markkinointiiin ja antaa suuntaa uusien tuotteiden kehittämiseen.

Osallistumisoikeus

Kilpailu on avoin kaikille Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kilpailuun voivat osallistua vain vähittäismyyntipakatut (tölkki, pullo) tuotteet.

Kilpailuun eivät voi osallistua suomalaisten panimoiden ulkomaisissa tuotantolaitoksissa tai panimoyrityksissä valmistamat tuotteet eivätkä erilaiset tapahtuma- ja kausioluet, joiden valmistus- ja myyntiajat ovat rajoittuneet tiettyyn sesonkiin. Niin sanottujen kiertolaispanimoiden (panimot joilla ei ole omia laitteita ja jotka vuokraavat muiden panimoiden laitteita tai jotka teettävät oluensa muissa panimoissa) oluet voivat osallistua kilpailuun vain varsinaisen fyysisen panimopaikan nimissä.

Palkitseminen

Kilpailussa kerrotaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Kilpailun tulosten julkistuksessa palkitaan sarjojen voittajat ja niistä valittu Suome Paras Olut, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla. Lisäksi palkitaan kunniamaininnalla kolme parasta gluteenitonta olutta. Suomen Paras Olut-mainintaa vuosilukuineen voi käyttää oluen mainonnassa. Myös sarjavoittajat voivat käyttää oman sarjansa voittomainontaa markkinoinnissa.

Kilpailusarjat

Suomen Paras Olut -kilpailussa vuonna 2021 on 12 eri sarjaa.

Kilpailussa käytetään oluiden luokitteluun soveltaen Beer Judge Certification Program Style Guidelines 2015 -tyylikuvauksia.

 1. Vaalea lager
  Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lagerit sekä vaaleat bockit.
 2. Pils
  Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut perinteiset pils-oluet (pilsner, pilsener).
 3. Tumma tai värillinen lager
  Sarjaan voivat osallistua valmistetut pohjahiivakäymisellä keskitummat ja tummat lagerit ja bockit.
 4. Vaalea tai keskitumma ale
  Sarjaan voivat osallistua pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat ja keskitummat alet. Sarjan väriskaala voi ulottua tummaan kupariin asti (enintään 50 EBC). Sarjaan voivat osallistua myös sahdit.
 5. IPA ja APA
  Sarjaan voivat osallistua erityyppiset India Pale Alet ja American Pale Alet.
 6. Stout ja portteri
  Sarjaan voivat osallistua stout- ja portterityyliset oluet vahvuudesta ja käytetystä hiivasta riippumatta.
 7. Vehnäolut
  Sarjaan voivat osallistua pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet.
 8. Maustamattomat ja maustetut hapanoluet
  Sarjaan voivat osallistua sekä maustamattomat että maustetut, esim. marja-, hedelmä- hapanoluet kuten goset, berliner weisset, sour alet ja muut happamat oluet.
 9. Maustetut oluet, kuten hedelmä-, marja- ja muut maustetut oluet
  Sarjaan voivat osallistua eri tavoin maustetut oluet.
 10. Kypsytetyt oluet
  Sarjaan voivat osallistua tynnyrissä tai muuten pitkään kypsytetyt oluet.
 11. Alkoholittomat ja vähäalkoholilliset oluet
  Sarjaan voivat osallistua oluet, joissa on alkoholia enintään 2,8 %.
 12. Muut oluet
  Sarjaan voivat osallistua muihin sarjoihin sopimattomat oluet.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

Sarjojen arvostelu ja tuomaristo

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on merkittäviä kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tällä tarkoitetaan valmistajan tuotannossa tai hallinnossa toimivia henkilöitä, valmistajan lukuun toimivia konsultteja tai merkittäviä omistajia. Vähäistä osakkeiden omistusta tai esimerkiksi satunnaista työn tekoa valmistajan tuotteiden parissa (festivaalimyynti, pullotukseen osallistuminen, etiketöinti tms.) ei katsota ”merkittäväksi kytkennäksi”. Kilpailun johtaja tekee linjauksen mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Tuomaristoon pyritään valitsemaan sekä paljon tuomarikokemusta omaavia henkilöitä että olutharrastuksensa alkupuolella olevia. Mukaan pyritään saamaan myös   kaupan ja anniskelun parissa työskenteleviä, jotta raadista saadaan mahdollisimman kattava ja suomalaista olutmakua edustava.

Olueiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan  pisteasteikolla 0–100, pistemäärän 100 ollessa paras.

Yhden sarjan arviointi voi tapahtua useassa kattauksessa. Kattauksessa annetuista pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kunkin näytteen saamista pisteistä suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Kaikkien sarjan kattausten pistemäärät järjestetään laskevaan järjestykseen.

Jos sarjassa on vain yksi kattaus, kolme suurinta pistemäärää saanutta olutta palkitaan. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteet, palkinto jaetaan niiden kesken.

Jos sarjassa on enemmän kuin yksi kattaus, sarjan kattauksien parhaat pisteet saaneista oluista koostetaan välierätuomarointi. Välierätuomarointiin valitaan kuusi näytettä, jos kattauksia on vähemmän kuin neljä ja kahdeksan näytettä; jos kattauksia on neljä tai enemmän.

Välierätuomarointi käydään keskustellen tuomarien kesken ja tuomaristo valitsee näin sarjan kolme parasta olutta.

Panimo voi halutessaan merkitä oluensa gluteenittomaksi, jolloin se osallistuu automaattisesti gluteenittomien oluen sarjaan. Tätä sarjaa ei arvostella erikseen, vaan parhaat valitaan niistä oluista jotka ovat omassa sarjassaan saaneet parhaat pisteet.

EBCU-hyväksyntä

Euroopan oluenkuluttajien liitto – European Beer Consumers Union (EBCU) on määritellyt joukon kriteereitä, joita noudattavat kilpailut voivat saada EBCU-hyväksynnän. Suomen Paras Olut -kilpailulle annettiin hyväksyntä EBCU:n kokouksessa Antwerpenissä 12.4.2019. Muita hyväksyttyjä kilpailuita ovat European Beer Star, World Beer Cup, Birra dell’Anno, Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge ja Austrian Beer Challenge.

SUOMEN PARHAAT

OLUET

 • 2020 Valo, Panimo Honkavuori, 4,5 t%
 • 2019 Groteski, Iso-Kallan Panimo, 3,7 t%
 • 2018 Lammin Sahti, Lammin Sahti, 7,5 t%
 • 2017 Thunder Chief, Hopping Brewsters Beer Company Oy, 5,4 t%
 • 2016 Mufloni Pilsner, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy, 5,5 t%
 • 2015 Siperia Stout, Koskipanimo, 8,0 t%
 • 2014 American Lager, Stadin Panimo, 4,5 t%
 • 2013 Imperiaali Stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 9,2 t%
 • 2012 Prykmestar Wehnäbock, Vakka-Suomen Panimo, 6,2 t%
 • 2011 Sinebrychoff Porter, Sinebrychoff, 7,2 t%