Skip to main content
Uutiset ja kannanotot

Olutliiton häirintäkyselyssä korostui ammattilaisten osaamisen vähättely

By 5.11.202126 tammikuun, 2022No Comments

Olut- ja panimoalan liittyviä häirintätapauksia on tullut ilmi useita ympäri maailmaa vuoden 2021 aikana. Myös Suomessa keskustelu alojen mahdollisista syrjivistä rakenteista ja häirinnästä nousi esiin kesällä erilaisilla sosiaalisen median alustoilla. Koska keskustelu liikkui pitkälti spekulaatioiden varassa, Olutliitto käynnisti kyselyn häirinnästä.

Panimo- , olut- ja olutseura-alalla toimiville suunnattuun häirintäkyselyyn pystyi vastaamaan nimettömänä internetissä kaavakkeen avulla tai laittamalla viestiä suoraan Olutliiton perustamalle Instagram-tilille @oluttoo, jonka vastaukset myös käsiteltiin nimettömänä.

Vastauksia tuli yli neljäkymmentä sekä panimoiden että olutravintoloiden- ja festivaalien työntekijöiltä. Vaikka kysely oli avoin kaikille sukupuolille ja muille vähemmistöille, suurin osa vastaajista oli naisia. Kyselyä levitettiin sosiaalisessa mediassa ja uutiskirjeessä ilman markkinointimahdollisuutta, mutta jo nämä kymmenet vastaukset osoittavat, että alalla on jonkun verran sukupuolittuneita ja alan miehiseksi koettuun perinteeseen liittyviä ongelmia.

Olutliiton kyselyn vastauksien pohjalta nousi esiin naisten ulkopuolisuuden tunne panimomaailmassa. Panimopuolella useat naiset kokivat, että heitä ei välttämättä työntekijöinä otettu niin vakavasti kuin miehiä, ja yleneminen oli vaikeampaa. Panimoalan slangi panopuheineen koettiin häiritsevänä ja omaan tilaan kohdistuvana. Useissa työpaikoissa on koettu myös sanallista seksuaalista häirintää kuten naisten vartalon kommentointia. Suurin ongelma Suomessa kyselyn perusteella kuitenkin tuntuu olevan naisten osaamisen vähättely ja nosteisen uran tekeminen panimo- tai olutmaailmassa. Monet kokivat olutmaailman ilmapiiriltään miesten maailmaksi, jossa oli vaikea löytää paikkaansa.

Kyselyn tulokset:

Olen kokenut häirintää tai vähättelyä 65%

Josta (vastaaja pystyi valitsemaan useamman vaihtoehdon):

Sanallista 100 %

Fyysistä 27 %

Vähättelyä 90 %

Kyselyn perusteella olutravintoloissa ja -festivaaleilla toistuvat hieman samat teemat. Naisten asiantuntijuuden vähättely on yleistä, mutta myös asiakkaiden taholta asiakaspalvelijaan kohdistuva lähentely ja seksuaalinen häirintä mainittiin. Ravintola- ja festivaalityöntekijät kokivat naisina, että heitä kohdeltiin usein sekä työpaikan että asiakkaiden puolelta eri lailla kuin miehiä. Olutliiton kyselyssä olutseurojen toiminnassa ei ilmennyt häirintää tai vähättelyä.

Monissa panimoissa ja olutravintoloissa tilanne on erittäin hyvä: panimot ja ravintolat palkkaavat naisia ja miehiä työkokemuksen mukaan sukupuolesta piittaamatta. Olutliitto haluaa painottaa, että kyseessä on yksittäistä panimoa tai ravintolaa suurempi asia. Panimo- ja olutmaailman rakenteita tulisi muuttaa, jotta naiset ja muut vähemmistöt kokisivat alan omakseen ja hakeutuisivat – sekä jäisivät – alalle töihin.

Monimuotoisuus on paitsi työyhteisöiden, myös koko olutkulttuurin ehdoton etu.

Lisätietoja:
Anikó Lehtinen, puheenjohtaja/Olutliitto ry. p. 040 7381670
puheenjohtaja@olutliitto.fi