Skip to main content
Tiedotteet

Suomen Paras Olut 2023 on Takatalo & Tompurin KASKI Mustakaura

By 8.9.202310 syyskuun, 2023No Comments

Suomalainen Olut ry:n ja Olutliiton järjestämän Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voiton vei tänä vuonna Takatalo & Tompuri Breweryn KASKI Mustakaura 5,0 %. Tämä paahteisen pehmeä olut vakuutti sekä suomalaiset että kansainväliset tuomarit kilpailun finaalissa. 

Kilpailuun ilmoitetusta 53 panimon 450 oluesta valittiin yli viisikymmenpäisen tuomariston arvioimana kilpasarjojen voittajat ja näistä kansainvälisen finaalituomariston avulla Suomen Paras Olut 2023. Lisäksi kilpailun pääyhteiskumppani Viking Malt palkitsee erikseen sarjojen tumma- ja keskitumma ale sekä stout ja portteri -sarjojen sijoitukset.

Kilpailusarjoja on 15. Osallistujamäärältään suurimmat kilpailusarjat ovat vaalea lager -, IPA- ja hapanolut-sarjat. Kilpailusarjoja uudistetaan joka vuosi vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita. Viime vuosina on huomioitu omana sarjanaan alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet ja tänä vuonna vaalea lager-sarja jaettiin kahteen. Vuoden paras gluteeniton olut palkitaan nyt kolmatta kertaa.

Suomen Paras Olut 2023 tekijä Takatalo & Tompuri Brewery on Kymenlaaksossa, Virolahdella sijaitseva maatilapanimo, jonka oluessa käytettävä mallasohra ja kaura tulevat omilta pelloilta. Panimo on perheyritys ja sitä pyörittävät Mikko ja Marjo Suur-Uski.

Kilpailun sarjavoittajina on Takatalo & Tompuri Breweryn lisäksi panimoita ympäri maata: Etko Brewing Helsingistä, Olarin Panimo, Salama Brewing ja Fat Lizard Brewing Co. Espoosta, Vanhan Porvoon Panimo, Tornion Panimo, Panimoyhtiö TuJu Lappeenrannasta, Kakola Brewing Turusta, Lammin Sahti, Hailuodon Panimo, Mallaskuun Panimo Lapualta ja Sinebrychoff Keravalta. Erikoismaininnan saa myös eniten pisteitä saanut gluteeniton olut, joka tänä vuonna on espoolaisen Tired Uncle Brewingin Prost! For Uncles.  Valinta on tehty niiden oluiden joukosta, jotka panimot ovat ilmoittaneet glueenittomiksi kilpailussa.

Suomen Paras Olut -kilpailussa pyritään objektiivisuuteen: ”Kilpailussa kaikki oluet ovat samalla viivalla, koska ne arvioidaan täysin sokkona”, kertoo kilpailujohtaja, Olutliiton Anikó Lehtinen. ”Emme julkaise osallistuvien panimoiden nimiä kisassa, ettei tuomareillamme ole ennakko-oletuksia kilpailuoluista. Näin vain oluen maku ratkaisee. Tuomarimme edustavat laajasti suomalaista olutmakua: mukana on niin harrastajia, ravintola- ja kaupan alaa, olutmediaa kuin harrastustaan aloittelevia oluenystäviä. Tuomariksi haetaan ja jokaisen täytyy suorittaa tuomarikoulutus ennen kisaa.”

Suomen Paras Olut -kilpailu pidettiin Perho Liiketalousopiston tiloissa kesäkuun alussa. Päätuomarina toimi kokenut oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Veera Savolainen.  Finaalituomariston puheenjohtajana toimi European Beer Consumers’ Unionin puheenjohtaja André Brunnsberg, ja sen jäseninä Viking Maltin panimomestari Raimo Koljonen, Olutliiton varapuheenjohtaja Milja Seppälä, olutkirjoittaja ja BJCP-sertifioitu oluttuomari Jouni Koskinen, Suomen Olutseuran varapuheenjohtaja Johanna Siik, toimittaja Mariaana Nelimarkka sekä kansainväliset tuomarit Thorsten Sander, Artur Napiórkowski, Marek Kamiński ja Michael Schmitt. He arvioivat kaikki 15 sarjavoittajaa ja valitsivat niistä Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voittajan.

“Tuomaristo hoiti työnsä aikaisempien vuosien tapaan huolella ja asiallisen ammattitaitoisesti. Kilpailun oluitten tasokkuudesta kertoo se, että sarjojen parhaita valittaessa tuomaripöydissä käytiin hyvinkin perusteellisia keskusteluja. Kova taso teki finaalituomaristonkin tehtävästä vaativan: sarjavoittajien vahvuuksia saatiin pähkäillä useammasta näkökulmasta ennen kuin vuoden 2023 Suomen Paras Olut oli selvillä”, kommentoi päätuomari Jussi Rokka kilpailun kulkua.

Kilpailun voittajat julkistettiin Viking Linen Olutgaalaristeilyllä 8. syyskuuta ja sarjavoittajat (max. 5,5 %) ovat kootusti saatavilla S-ryhmän tietyissä pisteissä ympäri Suomen.

Suomen Paras Olut on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Se on avoin kaikille Suomessa valmistetuille, säännöllisessä myynnissä oleville oluille. Kilpailun tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan ja maistamaan erilaisia oluita, parantaa suomalaisen oluen asemaa ja antaa panimoille mahdollisuuden esitellä oluitaan suurelle yleisölle.

Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastaa Olutliitto. Kisan pääkumppani on Viking Malt, yhteistyössä S-ryhmä, Viking Line, Rastal, Lappo.fi, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Pienpanimoliitto ja Perho Liiketalousoppilaitos. Mediakumppanina toimii Olutposti. Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumers’ Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista.

Suomen Paras Olut 2023 -kilpailun voittajat:

Suomen Paras Olut 2023: KASKI Mustakaura 5,0 t%, Takatalo ja Tompuri Brewery

Sarjojen voittajat:

1 Kansainvälinen vaalea lager

Pumpattava barbaari, 5,0 %, Münich Helles, Panimoyhtiö TuJu

2 Pils

Barley Grind, 5,3 %, saksalainen pils, Olarin Panimo

3 Muu vaalea lager

1873 Hunaja-bock, 7,3 %, Helles Bock, Tornion Panimo

4 Tumma tai värillinen lager

KASKI Mustakaura, 5,0 %, schwarzbier, Takatalo & Tompuri Brewery

5 Vaalea tai keskitumma ale

Lammin Sahti, 7,5 %, sahti, Lammin Sahti

6 APA ja Sessio IPA

Borgå Hazy Session IPA, 4,3 %, sessio IPA, Vanhan Porvoon panimo

7 NEIPA

Neon Beast, 6,0 %, samea IPA, Salama Brewing

8 IPA

Splitty Westy West Coast DIPA, 8,0 %, amerikkalainen IPA, Fat Lizard Brewing Company

9 Stout ja portteri

Lauha, 9,0 %, imperial stout, Kakola Brewing Company

10 Vehnäolut

Vehnä, 4,7 %, vehnäolut, Hailuodon Panimo

11 Maustamattomat ja maustetut hapanoluet

Vanilla Ducks, 5,0 %, maustettu hapanolut, Etko

12 Maustetut oluet

Pumpkin Ale, 8,0 %, syysolut, Mallaskuun Panimo

13 Kypsytetyt oluet

DBA Big Mommam 10,4 %, tynnyrikypsytetty olut, Olarin Panimo

14 Alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet

Crisp Lager, 0,0 %, alkoholiton olut, Sinebrychoff

15 Muut oluet

KASKI Mustasavu, 4,6 %, savuolut, Takatalo & Tompuri Brewery

KUNNIAMAININTA: Paras gluteeniton olut 2023: Prost! for Uncles 5,5 t%, saksalainen vaalea Export-olut, Tired Uncle Brewing

KATSO KAIKKI TULOKSET TÄÄLTÄ!

Oluiden nimet ja tiedot ovat panimoiden ilmoittamia. 

Lisätietoja:

Olutliitto ry / Anikó Lehtinen, puheenjohtaja, p. 040 738 1670 puheenjohtaja@olutliitto.fi

Seuraa Suomen Paras Olut -kilpailua somessa:

Facebook: https://www.facebook.com/SuomenParasOlutKilpailu/

Instagram: @suomenparasolut