Olutliiton pitämä ja oluttuomari André Brunnsbergin isännöimä Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu pidettiin Perhon ravintolakoulussa lokakuun loppupuolella. Tänä vuonna ilmoitettuja oluita oli 208 ja niitä tuomaroimassa noin 40 tuomaria.
Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa, joka on myös Suomen suurimpia alan kilpailu. Jo vuodesta 1995 järjestetty, nyttemmin Olutliiton isännöimä ja kokeneen kansainvälisen oluttuomarin André Brunnsbergin järjestämä kilpailu on alan ainoa täysin panimoista riippumaton valtakunnallinen kotiolutalan kisa. Kilpailun sponsoreita ovat MelkkoBrew sekä tuomarointitilat tarjoava Perhon Liiketalousopisto.
Kilpailussa palkitaan kokonaisuutena parhaiten menestynyt ”Vuoden kotipanija” sekä kunkin sarjan paras olut. Kilpailu on virallinen BJCP-kotiolutkilpailu, tarkoittaen että kaikki tuomarit jotka ovat suorittaneet sertifioidun kansainvälisen BJCP-tuomaritestin, saavat tuomaroinnista pisteitä.
Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun tuomaroinnissa käytettiin toista kertaa Beer Awards Platform -oluenarviointiaplikaatiota, ja kisaisäntä Brunnsbergin mukaan kilpailu sojui jouhevasti. Tuomareita oli enemmän kuin viime vuonna, joten tänä vuonna oluita arvoivat tuomariryhmät olivat pääosin kolmihenkisiä.
Kilpailijat saivat osallistua oluillaan kisaan kuudessa sarjassa, johon on kaikkiin määritetty BJCP:n mukaiset olutkategoriat. Kilpailuun lähetettävät oluet arvosteltiin sen mukaan, miten ne sopivat ilmoitettuun oluttyyppiin sekä kuinka onnistuneita ne ovat. Tuomarointi suoritettiin tuttuun tapaan sokkomaisteluna, eivätkä tuomarit tienneet kenen olut kulloinkin oli arvosteltavana, koska tuomareille kerrottiin kustakin oluesta ainoastaan kilpailijan ilmoittama oluttyyppi sekä mahdolliset lisäraaka-aineet. Kisassa on mukana tuomaroimassa myös kotioluentekijöitä, joiden oluet kilpailevat, mutta BAP-järjestelmällä pystyttiin varmistamaan että kukaan ei tuomaroi omaa oluttaan.
Tuomarit arvioivat jokaisen oluen sekä pisteyttivät oluet 0-50 pisteen skaalalla. Kilpailija saa omien oluidensa palautteet, siksi tuomarit ohjeistettiin pohtimaan oluita, niiden aromia ja kehittämistä tavalla, joka antaa kilpailijoille eväitä oman harrastuksensa eteenpäinviemiseen. Tuomaristossa nähtiin tänä vuonna olutalan ammattilaisia, kotioluentekijöitä, olutharrastajia ja olutmediaa.
Kisasarjojen oluiden määrät vaihtelevat vuosittain.
– Kun viime vuonna lager-sarjassa oli 47 olutta, tänä vuonna 38, pale ale -sarjassa sama luku on 22/35 ja IPA-sarjassa 41/53, kertoo André Brunnsberg. – Vehnäoluiden määrä on vähentynyt melkein puoleen, mutta sekä stout- ja porter -sarja että hapanolutsarja on pysynyt suunnilleen samana, edellisen luvut ovat 40/36 ja jälkimmäisen 21/24.
Tänä vuonna eniten oluita osallistui IPA-sarjaan, josta 26 oli sameita Hazy IPA-oluita. – Tämä osoittaa, että hazy IPA:t ovat edelleen suosittuja. Belgialaistyylisten oluiden ja vehnäoluiden vähäinen määrä oli yllätys – nämä tyylit eivät ole kovin suosittuja suomalaisilla pienpanimoilla, ja tämä näkyy myös kilpailussa, pohtii Brunnsberg.
Kilpailun tulokset julkistetaan 21.11. klo 18 Pikkulintu Ruttopuistossa. Jokaisesta sarjasta kerrotaan kolme parasta sekä lopuksi Vuoden Kotipanija, joka lähtee edustamaan Suomen Nordic Homebrew Championship-kisaan ensi vuonna.
Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun finalistit 2024 summittaisessa järjestyksessä:
Sarja 1: Lager ja lager-muistuttavat tyylit
Aleksi Kuvaja: Potero (8A – Munich Dunkel)
Antti Niskanen: Collimator (9A – Doppelbock)
Olli-Pekka Niinimäki / Beard Brewery 40950: Tsekki lager (3B – Czech Premium Pale Lager)
Roope Ruuhonen / Romu Brew: Urban Kölsch v3 (5B – Kölsch)
Sampo Järvi: Leicht Pils (5D – German Pils)
Sampo Järvi: Model T Pilsener (5D – German Pils)
Sarja 2: Pale ale
Esa Painokallio: Old Ale 1 (17B – Old Ale)
Markku Leminen: Abyss (17D – English Barley Wine)
Matias Huhta / Matsu Brewing: Draft Punk (11A – Ordinary Bitter)
Matias Huhta / Matsu Brewing: Bread Again.. (11B – Best Bitter)
Jarno Jolkin / Ahmaksen panimo: Risto (12A – British Golden Ale)
Äkkinen Tuomo / Panomaju: No Man’s Land (17B – Old Ale)
Sarja 3: India Pale Ale
Andrei Kazakov / Spiritual Healing Brewery: Like a boss (21C – Hazy IPA)
Jani Hietala: Nectaronomicon II (21C – Hazy IPA)
Lauri Vuoristo: Majavatkin Tarvitsee Vettä (21C – Hazy IPA)
Mikko Salo / Sphere Brewing: Sfääri (21C – Hazy IPA)
Thuong Nguyen: Golden River (21C – Hazy IPA)
Valtteri Hakala / Bubo Brewing: Island In the Sun (21C – Hazy IPA)
Sarja 4: Belgialaiset ja vehnäoluet
Aleksi Vanhala / Tanttalan Panimo: Aragorn (26D – Belgian Dark Strong Ale)
Antti Leinonen: Blonde, James Blonde (25A – Belgian Blond Ale)
Lauri Kauppi: Saison de la péninsule (25B – Saison)
Markku Leminen: Hidden Sins vol.2 (26D – Belgian Dark Strong Ale)
Roope Ruuhonen / Romu Brew: Haüs Hefe (10A – Weissbier)
Äkkinen Tuomo / Panomaju: Fields of Gold (10A – Weissbier)
Sarja 5: Stout, Porter ja muut tummat
IHME Brewing: Vessari #1 [VANILLA + COCONUT] (20C – Imperial Stout)
Matti Isosomppi / ISO Panimo: Stout #12 (15B – Irish Stout)
Matti Isosomppi / ISO Panimo: Stout #8 Split 2 (20C – Imperial Stout)
Martti Huuskonen: Eyersh (15B – Irish Stout)
Mikko Salo / Sphere Brewing: Kerpeikkari (20C – Imperial Stout)
Sami Hannuniemi: Kaurabörstelö (16B – Oatmeal Stout)
Sarja 6: Hedelmä, mauste-, hapan- ja villihiivaoluet
Jan-Erik Granbacka / Granden Panimo: Tyrnitär (28B – Mixed-Fermentation Sour Beer)
Kaarlo Reipas / Kaarlon kotipanimo: Ruska: Airos (23B – Flanders Red Ale)
Masa Luhtala: Haapa-Kantolan kerkkä (30A – Spice, Herb, or Vegetable Beer)
Mikko Salo / Sphere Brewing: Cosmic (29A – Fruit Beer)
Jani Hietala: Amazing Raspberry Sour (28C – Wild Specialty Beer)
Sami Hannuniemi: The Imp’s Delight (23B – Flanders Red Ale)