Skip to main content
Tiedotteet

Olutliitto mukana Nordic Homebrewing Championship -kilpailussa 

Olutliiton Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu tulee osaksi Nordic Homebrewing Championship -kisaa, jossa on mukana myös Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti. Valtakunnallisen Kotiolutkilpailussa menestyneillä on tulevaisuudessa mahdollisuus osallistua vuosittain myös Nordic Homebrewing Championship -kilpailuun. Tänä vuonna Suomesta lähtevät pohjoismaiseen kilpailuun Vuoden Kotiolutkilpailun voittajan Sampo Järven ja usean sarjan voittaneen Kaarlo Reippaan oluet.

Vuonna 2024 Nordic Homebrewing Championship -kilpailu järjestetään Norjassa, Stavangerissa 22. kesäkuuta, missä norjalaiset pitävät suuren vuotuisen kotipanimofestivaalinsa.  Kilpailun on tarkoitus kiertää, niin että se järjestetään vuosittain eri maissa.

Suomessa on tarkoitus, että kilpailuun osallistuu Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittaja sekä toiseksi paras. Lisäksi Suomi lähettää paikan päälle myös tuomarin, tänä vuonna Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun isäntä André Brunnsbergin. 

– 2016 järjestettiin Rooomassa kotioluen EM-kisat, johon Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittajat pääsivät osallistumaan. Nyt tämä uusi pohjoismainen kilpailu avaa taas mahdollisuudet Suomen parhaimmille kotipanijoille osallistua kansainväliseen kovan tason kilpailuun, kehuu Brunnsberg.

André Brunnsberg

Olutliitto on mielissään kilpailun pohjoismaisesta ulottuvuudesta.

– Haluamme tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä muiden kotioluesta innostuneiden maiden kanssa ja pohjoismainen kilpailu on tämän luonnollinen jatkumo. Samalla voimme auttaa suomalaisia kotioluen tekijöitä osaltamme verkostoitumaan muihin Pohjoismaihin, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. 

Anikó Lehtinen

Kilpailuun on lähdössä Vuoden Kotiolutpanimo Sampo Järven kisaolut sekä Kaarlo Reippaan voitokas Ruska: Voivo Flanders Red Ale.

– Keitän kisaa varten uuden erän Märzeniä, jolla osallistuin 2023 Olutliiton Valtakunnallinen Kotiolut -kisaan. Kisalta odotan tietysti mainetta ja kunniaa eli finaalin viidettä sijaa, naurahtaa Järvi. – Mikäli pääsen paikalle Stavangeriin, odotan myös mielenkiinnolla pohjoismaisten olutaktiivien tapaamista sekä tietysti huippuoluita ja mahtavia maisemia.

Sampo Järvi

Vuodesta 1995 lähtien järjestetty Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa, joka on myös Suomen suurimpia alan kilpailuja. Olutliiton isännöimä ja kansainvälisen oluttuomari André Brunnsbergin järjestämä kilpailu on ainoa täysin panimoista riippumaton valtakunnallinen kotiolutkisa.