Skip to main content
Uutiset ja kannanotot

#oluttoo – olutalan syrjintäkysely starttaa taas! 

By 23.11.202224 marraskuun, 2022No Comments

Olutliitto haluaa edistää läpinäkyvää ja avointa ilmapiiriä panimo- ja olutalalla. Olutliiton mielestä olut kuuluu kaikille. Oluen parissa työskentely on antoisaa, olutseuroissa toimiminen edistää yhteisöllisyyttä ja oluen nauttiminen hyvässä seurassa on mitä parhainta.  Kaikki eivät kuitenkaan tunne näin.  Olutliitto keräsi viime vuonna kokemuksia syrjinnästä ja ahdistelusta olut- ja panimoalalla. Nyt liitto kerää toista kertaa kokemuksia. Kysely on tarkoitettu kaikille sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai etniseen taustaan katsomatta. Vuosittaisen kokemusten keräämisen tarkoituksena on seurata tilannetta panimo- ja olutalalla. 

Kyselyyn pystyy vastaamaan nimettömänä  lomakkeen avulla(tästä) tai laittamalla yksityisviestiä Olutliiton perustamalle @oluttoo Instagram-tilille. 

Viime vuonna kerättiin kokemuksia kaikilta sukupuolilta ja #oluttoo-kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia sekä panimoissa työskenteleviltä että olutravintoloiden- ja festivaalien työntekijöiltä. Vastauksia tuli lähinnä naisilta ja niissä nousivat toistuvasti esiin nimenomaan naisten ulkopuolisuuden tunne panimomaailmassa. Useissa työpaikoissa on koettu myös sanallista seksuaalista häirintää kuten naisten vartalon kommentointia.

Suurin ongelma Suomessa kyselyn perusteella kuitenkin tuntuu olevan naisten osaamisen vähättely ja nosteisen uran tekemisen vaikeus panimo- tai olutmaailmassa. Kyselyn perusteella olutravintoloissa ja -festivaaleilla toistuvat hieman samat teemat. Naisten asiantuntijuuden vähättely on yleistä, mutta myös asiakkaiden taholta kohdistuva lähentely ja seksuaalinen häirintä mainittiin. Ravintola- ja festivaalityöntekijät kokivat naisina, että heitä kohdeltiin usein sekä työpaikan että asiakkaiden puolelta eri lailla kuin miehiä.

Olutliitto toivoo alan tulevaisuuden ja avoimuuden vuoksi, että vastaat tämän vuoden kyselyyn, jos olet häirintää tai syrjintää kokenut niin työntekijänä, harrastajana, festarityöläisenä, olutseuran jäsenenä, kotiolutpuolella tai muualla oluen parissa. Kysely on tarkoitettu kaikille sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai etniseen taustaan katsomatta. 

Kysely: 

Instagram: @oluttoo