Skip to main content
Tiedotteet

Olutliiton Paha Nuutti 2023 on Venäjän presidentti Putin

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vuoden 2023 Paha Nuutti. Paha Nuutti on nimitys, jonka Olutliitto voi antaa olutkulttuuria jarruttaneelle taholle tai henkilölle.

Olutliitto katsoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin aloittama Ukrainan hyökkäyssota on aiheuttanut suuria vaikeuksia oluen tuotannolle Suomessa ja kansainvälisesti. Oluen raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien noussut hinta, rajoitettu saatavuus ja oluen tuottamiseen tarvittavan sähkön hinnan nousu ovat saattaneet kotimaiset panimot ja maahantuojat kestämättömään tilanteeseen, jossa ne joutuvat jopa lopettamaan toimintansa.

Kaikki tämä kaventaa oluenkuluttajan valintamahdollisuuksia oluiden suhteen. Koska monet yritykset joutuvat nostamaan hintojaan kohonneiden kustannusten takia, se rajoittaa myös kuluttajan kykyä ostaa olutta. Puhumattakaan kaikesta inhimillisestä kärsimyksestä, mitä Ukrainan sota tuo edelleen.

Paha Nuutti nimitys julkistetaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta. Nimitystä ei ole jaettu joka vuosi. Olutliitto on valinnut Pahan Nuutin vuodesta 1994. Yleisimmin nimityksen ovat saaneet tahot, jotka poliittisella tai muulla tavalla ovat Olutliiton mielestä olleet vastuussa julkisista päätöksistä tai muista olutkulttuuriin haitallisesti vaikuttavasta toiminnasta.

“Pahan Nuutin julkistuksella haluamme kiinnittää huomiota varsinkin suomalaisten panimoiden ahdinkoon”, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. “Panimot ovat tukalassa asemassa sekä sodan takia nousseiden tuotantokustannusten että sodasta johtuvan kuluttajan ostokäyttäytymisen muutoksen takia. Monet pienpanimot ovat joutuneet rajoittamaan toimintaansa ja niitä on mennyt nyt nurinkin. Olutliitto haluaakin kannustaa suomalaisia suosimaan suomalaista olutta ja pitämään näin panimokulttuurimme monipuolisena ja elävänä.”

Nuutinpäivä (13.1.) on kansanperinteen mukaan tärkeä merkkipäivä, johon joulunajan on katsottu päättyvän, kuten osoittaa sananparsi: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Entisaikaan nuuttipukit olivat turkkeihin, sarviin ja naamareihin sonnustautuneita miehiä, jotka kiersivät talosta toiseen hakemassa olutta ja aiheuttamassa hämmennystä ja riitaa. Nuuttipukit eivät siten olleet toivottuja vieraita, mutta heidän odotettiin kuitenkin tulevan ja oli häpeä, jollei nuuttipukki ollut vieraillut.

Pahat Nuutit:

2023 Venäjän presidentti Vladimir Putin

2022 SARS-CoV-2-virus

2018 perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon alkoholipoliittinen työryhmä

2016 Lännen Median toimitus, joka juurrutti suomalaiseen olutkeskusteluun viinaranneke-sanan.

2014 johtaja Pertti Paarnio, Oy Santa Claus Licensing Ltd

2013 puheenjohtaja Juha Sipilä, Suomen Keskusta

2011 peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, SDP

2010 Turun kulttuuripääkaupunkihankkeen vetäjä, valtiotieteen tohtori Cay Sevón

2009 pääministeri Matti Vanhanen, Suomen Keskusta

2008 ex-toiminnanjohtaja Mika Pyykkö, Terveyden edistämisen keskus

2007 toimitusjohtaja Antti Pankakoski, Altia

2006 hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM

2005 toimitusjohtaja Jaakko Uotila, Alko Oy

2004 ylijohtaja Ilkka Suojasalmi, STTV

2003 peruspalveluministeri Liisa Hyssälä, Suomen Keskusta

2002 kansliapäällikkö Markku Lehto, STM

2000 Mainostoimisto SEK & Greyn suunnitteluryhmä, joka toteutti laittoman olutmainoksen televisioon.

1999 professori Pekka Puska

1997 Oy Alko Ab

1996 Suomen Tullilaitos

1994 ex-ministeri Toimi Kankaanniemi